През изминалият уикенд посетихме деветото издание на кафе фестивалът в Амстердам – Amsterdam Coffee Festival!

Емблематичен град за кафе културата, още от времената на великите географски открития и импортирането на кафето в Европа, та чак до днешни дни. Градът има много приятен и спокоен вайб. В града хората се придвижват предимно с колела, градски транспорт или пеша. Всички са много приятелски настроени и отворени, говорят английски и са готови да помогнат с посоки или информация.

Спешълти кофи шоповете са буквално на всеки ъгъл, както и много пекарни със страхотни кафета.

Посетихме няколко кофи шопа в града – Friedhats, Monks Coffee Roasters, LOT61, Five Ways Coffee и Toki и всички бяха пълни с почитатели на хубавото кафе.

Кафе фестивалът в Амстердам на своя страна се е превърнал в дългоочаквано за града събитие, тъй като имаше изключително голям интерес от посетители и медии.

Фестивалът се проведе в емблематичната за Амстердам сграда “Klönneplein”, построена през 1880 година и използвана като фабрика за газ, а сега дом на много от местните събития свързани с изкуство, технологии, храна и напитки и други. Интересът беше толкова голям, че “Roasters Village” или градчето на пекарите беше изнесено в съседната сграда и може да се каже, че имаше дори повече хора отколкото в основната си част.

Събитието освен изложение на пекари и компании за кафе оборудване, предлага и доста активности както за професионалисти така и за любителите на кафето – Roast Masters, няколко Лате Арт уъркшопа и състезания за непрофесионалисти, класове за направата на алкохолни кафе коктейли, Бариста училища и много други.

Освен компаниите произвеждащи кафе или кафе оборудване, имаше и голям брой компании, които предлагат периферни на кафето продукти – алтернативни млека, чай, сиропи, чаши от рециклирани материали, пакетаж, филтри за вода и много други.

Разбира се няма успешен фестивал, без нещо вкусно за хапване – между двете сгради бяха разположени няколко фууд тръка с местни специалитети и класики – бургери, картофки и гофрети.

В четвъртък посетителите бяха предимно кафе професионалисти и хора от бранша, търсещи нови възможности за бизнес, в петък посещението беше смесено, а в събота гостите на фестивала бяха предимно кафе любители и клиенти. Въпреки дъждовното време, петък и събота бяха изключително натоварени и “градчето на пекарите” се усещаше сякаш ще се пръсне по шевовете от посетители, любопитни да опитат кафетата на местните и чуждестранни пекари.

Обикаляйки залите, забелязахме от далеч едно познато лице, а именно един от основоположниците на българската спешълти кафе култура – Йордан Дъбов, който представяше страхотната си гейша от Етиопия на щанда на Slayer. Друго, което ни направи впечатление беше, че имаше доста пекари от Румъния, някои от които дори участваха в Roast Masters.

Заключение:

Кафе Фестивалът в Амстердам е третият по големина кафе фестивал в Европа след тези в Лондон и Милано. За 9 години е натрупал огромен интерес както в местните, така и в чужденците, както в професионалистите, така и в любителите на кафето. Кафе фестивалът помага за популяризирането на спешълти кафе културата в Холандия и движи напред уменията и знанията на професионалистите в бранша.

Амстердам е един от водещите европейски градове що се отнася за спешълти кафе култура и тренд-сетър в много отношения.