Specialty Coffee Association (SCA) е международната асоциация за специално кафе, която организира световните състезания в различните кафе дисциплини, както и най-големите кафе събития като World of Coffee. Тя създава и поддържа стандартите и добрите практики при оценяване, закупуване, изпичане и приготвяне на кафе.

Всяка държава иска да има SCA chapter (национално представителство), за да може като част от международната организация да покаже своите най-изявени представители на световната сцена.

През последните 12 години периодично в България е имало представителство (SCA chapter), но поради различни обстоятелства не се организираха събития от серията World Coffee Championships.

КАБ има големи амбиции за развитието на кафе културата в България и затова отново сме в контакт със SCA.

След разговор с Йоргос Скилияс (Giorgos Sklias), който е директор “Партньорства за Европа, Близък Изток и Африка”, бяха поставени основите на потенциално партньорство между КАБ и SCA.

Той ни обясни, че към момента световната асоциация e замразила откриването на нови местни представителства, тъй като през 2024-та година ще бъде тестван нов модел на работа. Като част от промените организирането на кафе фестивали и състезания ще се възлага на местна рекламна или евент агенция с предишен опит в такъв тип събития, вместо на доброволците, които отговарят за местния chapter.

Причината за тази промяна са предишни случаи в някои държави, в които местния борд на chapter е използвала правата си в свой интерес и с цел това да бъде предотвратено, SCA ще децентрализира управлението на националните представителства и организирането на националните състезания от серията World Coffee Championships.

Тъй като тестването на този нов модел на работа ще отнеме поне 12 месеца, в които SCA няма да оторизира нови местни представителства, Йоргос ни посъветва да работим по плана ни (на КАБ) за 2024-та година, който споделихме с него. В случай, че КАБ успее да реализира плановете си за организиране на кафе фестивал и състезания, той ще се радва да присъства и съответно да подкрепи кандидатурата ни за членство в първият възможен момент.

Също така ни насърчи, че дори и състезанията, които организираме да не са под шапката на SCA, това ще е една много добра генерална репетиция и подготовка за състезателите ни за следващата година.

Разговорът приключи много позитивно и Йоргос помоли да продължим да поддържаме връзка редовно, за да може да помага при нужда.

За да отговорим на първоначално поставеният въпрос „Ще има ли SCA в България?“ – Кафе Асоциация България и членовете и ще правят всичко възможно да привличат и международен интерес към кафе индустрията у нас, за да може при първа възможност България да получи SCA представителство и да представи своите кафе професионалисти на световната сцена.

Видин Андонов

Community Manager